Hvilken betydning har bildenes oppløsning?

Bildeoppløsning innebærer ikke bare at man har bilder som er skarpe og fine å se på. Oppløsningen har også mye å si i flere andre sammenhenger, for eksempel dersom man skal lage utskrifter eller forstørre bilder til å henge opp på veggen. Bildeoppløsning har også mye å si for hvordan de fremstår på nett, og hvor raskt de lastes opp eller hvor raskt en nettside laster inn dersom den har mange bilder.

Når bilder skal brukes på nett, vil altså nedlastingsstørrelse og hastighet ofte henge sammen med bildenes oppløsning. For en nettside som inneholder flere eller mange bilder med høy oppløsning, betyr dette at siden blir tyngre og tar lengre tid å laste inn.

De fleste bildedelingstjenester, som Facebook og Instagram, komprimerer bildene dine, slik at filstørrelsen «krymper» og bildene blir enklere og raskere å laste. Dette gjør ofte at bilder som i utgangspunktet var skarpe og tydelige, blir av dårligere kvalitet på nettet. Men det er faktisk mulig å overstyre dette ved å gå til innstillinger og justere filstørrelse og oppløsning manuelt. På den måten kan du bevare bildekvaliteten, samtidig som filstørrelsen er håndterlig på nettsiden der bildet skal brukes.

About

View all posts by