Copyright som trygghet og beskyttelse

Copyright, eller opphavsrett, gir personen på bildet – eller fotografen – en beskyttelse mot ulovlig kopiering og publisering av bilder. Hvis det er en person som er avbildet, er det faktisk personen på bildet som først og fremst bestemmer om bildet kan kopieres og publiseres.

Hvis man deler bilder av seg selv som privatperson – for eksempel på Facebook og Instagram – fraskriver man seg gjerne opphavsretten idet man deler bildene. De ulike bildedelingstjenestene har ulike regler for hvordan opphavsretten opprettholdes når man benytter seg av deres tjenester.

En profesjonell fotograf må altså først spørre personene de tar bilder av om bildene kan deles eller publiseres, for eksempel til markedsføring. I tillegg er bilder som er tatt hos fotograf, beskyttet gjennom loven om opphavsrett. En fotograf har rett til å signere eller stemple sine fotografier med merket ©, som betyr Copyright. Det er altså ikke lov å kopiere alle bilder man finner og dele dem uhemmet på sosiale medier, eller bruke bilder man har kommet over i en rapport eller et magasin for så å trykke, dele eller publisere dem videre. Hvis man ønsker å bruke bilder som er beskyttet av opphavsrett (og det er faktisk de fleste), må man derfor be den personen eller firmaet som eier bildet om tillatelse før man kopierer bildene til eget bruk.

About

View all posts by