Avansert TV-produksjon under European Poker Tour

ept1European Poker Tour er en internasjonal pokerturnering som sendes direkte via en rekke TV-kanaler i Europa, og sendingen følges av millioner av seere internasjonalt. Under arrangementet spilles en serie med no limit Texas Hold’em-turneringer. Turneringen har blitt arrangert helt siden 2004, og foregår blant annet i Dublin, Malta, Praha, Barcelona og Monte Carlo. Den største sponsoren av EPT er PokerStars.

Arrangementet får stor publisitet sett i en europeisk sammenheng, og selve TV-produksjonen er faktisk såpass avansert at den kan sammenlignes med et større idrettsarrangement. TV-crewet er omfattende og tar seg av alt fra selve filmingen til lyd- og lyseffekter, oversettelser, kommentarfelt og miksing. Det er mye som skal være på plass, både før og under selve turneringen for at seerne skal få en profesjonell opplevelse via TV-skjermen.

final_table_in_action_ept7dea_d6

TV-sendingen og filmsettet foregår først og fremst rundt et såkalt featured table, som for eksempel kan være et bord hvor spillet er spesielt spennende, eller selve finalebordet. Alle spillerne blir utstyrt med hver sin mikrofon, slik at all dialog mellom de enkelte spillerne kommer tydelig frem. I tillegg settes det opp en rekke kameraer rundt bordet som skal fange turneringens mange spenningsmomenter og øyeblikk. Bestemte kameraer følger hver enkelt spiller og deres ansiktsuttrykk. Andre kameraer er satt opp for å fange spillernes korthender, slik at TV-seerne til enhver tid kan følge med på hvilke kort de enkelte spillerne har på hånden. Så er det også kameraer som fanger selve spillebordet, både ovenfra og fra sidene, og filmer det som foregår mellom spillerne i turneringen. Ett kamera følger også dealerens bevegelser, altså personen som deler ut kortene og styrer spillet.

Et lignende oppsett finnes også på et annet spillebord, et såkalt secondary featured table. Innspillingen rundt dette bordet har – på samme måte som rundt hovedbordet eller finalebordet – sitt eget crew som håndterer all filming, miksing og lydopptak, og så videre.

1000 Words / Shutterstock.com

Hvert bord har altså sitt eget TV-crew som består av kameramann, lydtekniker og produsent samt mikserommet, der all miksing foregår. Det er her lyd, bilder og alle effekter samkjøres, klippes og legges på, og klargjøres for seerne. Alle opptak og all bearbeiding av bilder og lyd foregår på stedet, der broadcasting-rommet er i et tilsluttende rom eller i en buss på stedet. Alt skal kunne livestreames eller kringkastes på nettet eller via forskjellige TV-kanaler med kort forsinkelse. I tillegg har TV-crewet ansvaret for alle kommentarer og oversettelser – alt skal samkjøres i løpet av kort tid mens turneringen foregår. I utgangspunktet foregår selve innspillingen på to språk, mens andre språk spilles inn i ulike lydstudioer rundt omkring i Europa – og legges på sendingene umiddelbart før den overføres til seerne.

TV Studio CameraUnder en slik TV-produksjon er crewet avhengig av godt produksjonsutstyr og særdeles gode kameraer. For det første er kontrollrommet, eller broadcasting-rommet, utstyrt for full HD-produksjon. Kameramennene bruker et Panasonic Varicam, og lydinnspillingen foregår med dreielige retningsmikrofoner.

I tillegg er det plassert ulike kameraer rundt i spillelokalene, for eksempel til intervjuer og opptak av spillerprofiler. Kameraene som benyttes til dette, er Sony F55 eller Canon C500. I tillegg har mannskapet i TV-teamet en såkalt MoVi-stabilisator med et Canon C500-kamera montert.

I løpet av European Poker Tour spiller man inn et materiale som består av så mye som 60 til 80 terrabyte i lyd- og videodata for hvert eneste sett. Underveis blir alle bilder, all lyd og alle opptak klippet og satt sammen med avansert teknisk redigeringsutstyr. Alle data med høy oppløsning lagres i et såkalt nearline lagringssystem, mens data med lavere oppløsning overføres til et Avid Isis-system. Herfra redigeres dataene i et Avid Media Composer-system, slik at dataene får en høyere oppløsning og kan samkjøres med mer høyoppløselige data. Sluttresultatet er at alle opptak som overføres til seerne har samme gode oppløsning og kvalitet.
Produksjonen av en slik TV-innspilling kan som nevnt sammenlignes med et større idrettsarrangement. Kunnskap og nøyaktighet er en forutsetning for at seerne skal få et så godt lyd- og bildemateriale som overhodet mulig, der teknologiske løsninger er med på å sette standarden for hva som er mulig.

About

View all posts by